Klik hier voor de webversie.

Nieuwsbrief DOS Hiram, 1 feb 2023

Fijn dat je onze nieuwsbrief wilt ontvangen!

Terugblik

Het is al weer lang geleden...
Hoewel ik nogsteeds enorm warm loop voor onderwijs dat het individu (leerling en docent) echt recht doet, heb ik gemerkt dat het te veel van mij vraagt om eerste initiatiefnemer te zijn. Inspirerende samenwerking met (een) andere enthousiasteling(en) is voor mij onontbeerlijk om zo'n groot project aan te pakken, en dat miste ik. We hebben wel enkele mensen bij elkaar gevonden, maar daar kwam steeds weer wat tussen.
Dus Hiram stond sinds de herfst op pauze, helaas.

Vooruitblik

Maar er is gelukkig iemand anders die wellicht initiatief gaat nemen. Om dat te onderzoeken, heeft zij een avondbijeenkomst georganiseerd.
Hieronder staat de uitnodiging daarvoor. Ik zal er ook zijn en hopelijk kom jij ook!

Uitnodiging

Wat willen we dat onze kinderen leren op school voor voortgezet onderwijs?

Steeds meer mensen zien de noodzaak voor fundamentele veranderingen van het huidige onderwijssysteem. Het gebruik van vaste methodes en vaste ontwikkelingseisen in het rigide onderwijssysteem toont steeds duidelijker zijn beperkingen. Doordat het systeem op de eerste plaats wordt gesteld in plaats van het individu ervaren steeds meer jongeren, ouders en docenten zich onvoldoende gezien in hun behoeften en wensen.

Enkele ideeën over noodzakelijke veranderingen:
- onderwijs dat minder grootschalig is;
- veel ruimte om het initiatief van de jongere te volgen met een eigen leerweg voor iedere jongere;
- optimaal aansluiten bij de ontwikkeling van jonge mensen;
- uitgaande van de onderzoekende houding van de individuele leerling;
- werken met een gedragen besluitvorming;
- met een actieve bijdrage van ouders en docenten en;
- met vorming van een nieuwe sociale gemeenschap rondom de jongeren.

We organiseren een bijeenkomst op donderdag 9 februari 2023 van 20 uur tot 22 uur in de Proeflokalen te Zutphen. Belangrijk doel is het uitwisselen van informatie over nieuwe initiatieven. Daarnaast kunnen we in alle openheid en vrijblijvendheid van gedachten wisselen over wensen en mogelijkheden en ontdekken of er een draagvlak is voor het starten van een nieuw initiatief in het voortgezet onderwijs in Zutphen, al dan niet binnen een bestaande school.

Voor dit initiatief krijgen we ondersteuning van de Grondsteen, School voor initiatief en gemeenschapsvorming. Ingrid Busink zal namens de Grondsteen aanwezig zijn en een korte inhoudelijke bijdrage verzorgen over initiatief nemen in het onderwijs en over initiatieven die tot heden door de Grondsteen zijn ondersteund (waaronder de Ondernemende School).

Graag horen we wie interesse heeft en/of wil deelnemen aan deze avond. Ouders, docenten en/of anders geïnteresseerden zijn van harte welkom. U kunt een persoonlijk bericht sturen naar Joosje Maes, via Telegram of joos.maes (apestaartje) yahoo (punt) com.

Delen van dit bericht wordt zeer op prijs gesteld.

Met hartelijke groet, Joosje Maes en Ingrid Busink

Quote van de week

Leren doe je met vallen en opstaan. Waarom moet ik er dan altijd bij zitten? (Loesje)
;-)

Ten slotte

Dank dat je onze nieuwsbrief wil ontvangen. Stuur 'm gerust door aan anderen, zeker i.v.m. bovenstaande uitnodiging! Wie weet wat er van komt...
Groet en tot de volgende!
-klb-